گفتگو با دکتر اميرهوشنگ احساني متخصص پوست و مو
حوله يکي از لوازم بهداشت فردي است که بعد از استحمام، بدن را با آن خشک ميکنند. اين کار رطوبت روي پوست را برطرف کرده و به نظافت پوست کمک ميکند، اما اگر به بهداشت حوله توجه نشود و مثلا به شکلي نامناسب شسته يا خشک يا نگهداري شود، به محل مناسبي براي رشد و تکثير ميکروبها تبديل ميشود. اما سوال اين است که براي پيشگيري از اين مشکل چه بايد کرد؟ براي يافتن پاسخ اين پرسش، پاي صحبتهاي دکتر امير هوشنگ احساني، متخصص پوست و مو و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران نشستهايم.
آقاي دکتر! حوله حمام هم ميتواند موجب انتقال بيماري شود؟
بله؛ رطوبت عامل مناسبي براي رشد ميکروبها و قارچهاست. ميکروبها پوست و وسايل مرطوب را دوست دارند و در محيط مرطوب ادامه حيات ميدهند. به همين دليل است که قسمتهايي از پوست بدن، مانند کشاله ران، زير بغل و بين انگشتان پا، که مرطوب ميماند محل مناسبي براي رشد ميکروبها و قارچها است. وقتي حوله با بدن تماس پيدا ميکند ممکن است ميکروبها و قارچهاي روي پوست به آن منتقل شود و در صورتي که حوله مرطوب بماند و در محل مناسب خشک نشود شرايط براي رشد و تکثير ميکروبها فراهم ميشود. حال اگر فرد ديگري به طور اتفاقي از اين حوله استفاده کند (البته مرسوم نيست و به هيچ وجه توصيه نميشود که افراد از حوله ديگران استفاده کنند)، آلودگي به او نيز منتقل ميشود و در صورت استفاده خود فرد از اين حوله هم احتمال شدت آلودگي وجود دارد. براي پيشگيري از اين مشکلات و جلوگيري از رشد و تکثير ميکروبها و قارچها لازم است حوله بهطور مناسب شسته و در محل مناسبي خشک شود.
گاهيوقتها حولهها بوي بدي ميگيرند؛ چرا؟
وقتي ميکروبها در محلهايي مانند زير بغل، کشاله ران و بين انگشتان رشد و تجمع پيدا ميکنند، چربي پوست را تجزيه ميکنند، اين موضوع موجب ايجاد بوي بدي ميشود. اين اتفاق ممکن است در حوله هم بيفتد. اگر ميکروبها و چربيهاي پوست در حوله بماند و حوله بهطور مرتب شسته نشود و به شکل مناسب خشک نشود، در اين حالت رشد و تکثير ميکروبها بوي بدي ايجاد خواهد کرد که اين حالت نشاندهنده وجود ميکروبها و رشد و تکثير آنها روي حوله است.
حوله حمام هرچند وقت يکبار بايد شسته شود؟
اين موضوع بستگي به اين دارد که فرد چه قدر از حوله استفاده کند؛ اما به طور کلي توصيه ميشود حوله حمام پس از هر 2 تا 3 بار استفاده شسته شود. پس از هر بار استفاده هم حتما بهطور مناسب خشک شود.
يعني چهطور؟
نبايد پس از استحمام و استفاده از حوله آن را گوشهاي بيندازند يا در حمام و محلي تاريک و مرطوب قرار دهند. بهتر است در محل مناسبي که هوا جريان دارد، روي بند رخت و زير نور خورشيد قرار دهند تا رطوبت حوله به طور کامل از بين برود. پس از شستشوي حوله بايد آب آن گرفته شده و روي بند رخت خشک شود. در صورت استفاده از خشککن هم بهتر است وقتي حولهها تا 80 درصد خشک شد از دستگاه خارج شده و براي خشک شدن کامل زير نور خورشيد و در معرض جريان هوا قرار بگيرند.
دماي آب هنگام شستشوي حوله چه قدر بايد باشد؟
بهتر است حوله ها در دماي بالا و با آبي با دمايي در حد جوش شسته شوند. بيشتر ميکروبها در دماي بالاي 76 تا 77 درجه سانتيگراد از بين ميروند و به همين علت بهتر است حولهها در دماي آب با دماي بالاتر از اين حد شسته شوند.
هنگام شستشوي حولهها لازم است حتما از مواد ضدعفونيکننده استفاده شود؟
اين موضوع بستگي به شرايط افراد و شدت بيماري آنها دارد اما در شرايط عادي اگر حوله بهطور مرتب شسته و به طور مناسب خشک شود، همان شستشو با مواد شوينده و آب با دماي بالا کافي است.
حولهها را بايد جداگانه شست يا شستن آنها با لباسهاي ديگر هم مشکلي ندارد؟
بهتر است حولهها بهطور جداگانه شسته شوند اما معمولا بهخاطر ظرفيت لباسشويي و زمان کم، اين اتفاق نميافتد و افراد حوله و لباس را با هم در لباسشويي ميريزند. نکتهاي که بايد به آن توجه داشت، اين است که افراد مبتلا به بيماريهاي قارچي و ميکروبي پوست، زگيل، عفونت قارچي کشاله ران براي پيشگيري از انتقال بيماري به ساير افراد بايد حتما حولههايشان را جدا از ساير افراد خانواده شسته، نگهداري و خشک کنند.
پس از خشک شدن، حولهها چطور بايد نگهداري شوند؟ لطفا درباره نگهداري و محل قرار دادن حولهها پس از خشک شدن و نکات بهداشتي مربوط به آن هم توضيح دهيد.
پس از شستشو و خشک شدن حولهها مشکلي وجود نخواهد داشت و کافي است حولهها در محلي خشک و غيرمرطوب مثلا کمد و کشوي مخصوصي که براي نگهداري آنها در نظر گرفته شده است قرار داده شوند. نکتهاي که بايد به آن توجه داشت اين است که حولهها نبايد در حمام که محيط مرطوبي است، قرار داده و نگهداري شوند، چون در اين صورت احتمال آلودگي و رشد و تکثير ميکروبها بيشتر ميشود.
منبع: http://www.salamat.com
ae
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}