آنچه از حوله حمام نمي‌دانستيد


 





 

گفتگو با دکتر اميرهوشنگ احساني متخصص پوست و مو
 

حوله يکي از لوازم بهداشت فردي است که بعد از استحمام، بدن را با آن خشک مي‎کنند. اين کار رطوبت روي پوست را برطرف کرده و به نظافت پوست کمک مي‏کند، اما اگر به بهداشت حوله توجه نشود و مثلا به شکلي نامناسب شسته يا خشک يا نگهداري شود، به محل مناسبي براي رشد و تکثير ميکروب‏ها تبديل مي‌شود. اما سوال اين است که براي پيشگيري از اين مشکل چه بايد کرد؟ براي يافتن پاسخ اين پرسش، پاي صحبت‏هاي دکتر امير هوشنگ احساني، متخصص پوست و مو و عضو هيات علمي دانشگاه علوم پزشکي تهران نشسته‏ايم.

آقاي دکتر! حوله‏ حمام هم مي‏تواند موجب انتقال بيماري شود؟
 

بله؛ رطوبت عامل مناسبي براي رشد ميکروب‏ها و قارچ‏هاست. ميکروب‎ها پوست و وسايل مرطوب را دوست دارند و در محيط مرطوب ادامه حيات مي‏دهند. به همين دليل است که قسمت‏هايي از پوست بدن، مانند کشاله ران، زير بغل و بين انگشتان پا، که مرطوب مي‏ماند محل مناسبي براي رشد ميکروب‏ها و قارچ‎ها است. وقتي حوله با بدن تماس پيدا مي‏کند ممکن است ميکروب‏ها و قارچ‏هاي روي پوست به آن منتقل شود و در صورتي که حوله مرطوب بماند و در محل مناسب خشک نشود شرايط براي رشد و تکثير ميکروب‏ها فراهم مي‏شود. حال اگر فرد ديگري به طور اتفاقي از اين حوله استفاده کند (البته مرسوم نيست و به هيچ وجه توصيه نمي‏شود که افراد از حوله ديگران استفاده کنند)، آلودگي به او نيز منتقل مي‏شود و در صورت استفاده خود فرد از اين حوله هم احتمال شدت آلودگي وجود دارد. براي پيشگيري از اين مشکلات و جلوگيري از رشد و تکثير ميکروب‏ها و قارچ‏ها لازم است حوله به‌طور مناسب شسته و در محل مناسبي خشک شود.

گاهي‌وقت‏ها حوله‏ها بوي بدي مي‏گيرند؛ چرا؟
 

وقتي ميکروب‏ها در محل‏هايي مانند زير بغل، کشاله ران و بين انگشتان رشد و تجمع پيدا مي‏کنند، چربي پوست را تجزيه مي‏کنند، اين موضوع موجب ايجاد بوي بدي مي‏شود. اين اتفاق ممکن است در حوله هم بيفتد. اگر ميکروب‏ها و چربي‎هاي پوست در حوله بماند و حوله به‌طور مرتب شسته نشود و به شکل مناسب خشک نشود، در اين حالت رشد و تکثير ميکروب‏ها بوي بدي ايجاد خواهد کرد که اين حالت نشان‌دهنده وجود ميکروب‏ها و رشد و تکثير آنها روي حوله است.

حوله حمام هرچند وقت يک‏بار بايد شسته شود؟
 

اين موضوع بستگي به اين دارد که فرد چه قدر از حوله استفاده ‏کند؛ اما به طور کلي توصيه مي‏شود حوله حمام پس از هر 2 تا 3 بار استفاده شسته شود. پس از هر بار استفاده هم حتما به‌طور مناسب خشک شود.

يعني چه‌طور؟
 

نبايد پس از استحمام و استفاده از حوله آن را گوشه‏اي بيندازند يا در حمام و محلي تاريک و مرطوب قرار دهند. بهتر است در محل مناسبي که هوا جريان دارد، روي بند رخت و زير نور خورشيد قرار دهند تا رطوبت حوله به طور کامل از بين برود. پس از شستشوي حوله بايد آب آن گرفته شده و روي بند رخت خشک شود. در صورت استفاده از خشک‏کن هم بهتر است وقتي حوله‎ها تا 80 درصد خشک شد از دستگاه خارج شده و براي خشک شدن کامل زير نور خورشيد و در معرض جريان هوا قرار بگيرند.

دماي آب هنگام شستشوي حوله چه قدر بايد باشد؟
 

بهتر است حوله ها در دماي بالا و با آبي با دمايي در حد جوش شسته شوند. بيشتر ميکروب‏ها در دماي بالاي 76 تا 77 درجه سانتي‏گراد از بين مي‌روند و به همين علت بهتر است حوله‏ها در دماي آب با دماي بالاتر از اين حد شسته شوند.

هنگام شستشوي حوله‏ها لازم است حتما از مواد ضدعفوني‏کننده استفاده شود؟
 

اين موضوع بستگي به شرايط افراد و شدت بيماري آنها دارد اما در شرايط عادي اگر حوله به‌طور مرتب شسته و به طور مناسب خشک شود، همان شستشو با مواد شوينده و آب با دماي بالا کافي است.

حوله‌ها‏ را بايد جداگانه شست يا شستن آنها با لباس‏هاي ديگر هم مشکلي ندارد؟
 

بهتر است حوله‎ها به‌طور جداگانه شسته شوند اما معمولا به‌خاطر ظرفيت لباسشويي و زمان کم، اين اتفاق نمي‏افتد و افراد حوله و لباس را با هم در لباسشويي مي‎ريزند. نکته‏اي که بايد به آن توجه داشت، اين است که افراد مبتلا به بيماري‏هاي قارچي و ميکروبي پوست، زگيل، عفونت قارچي کشاله ران براي پيشگيري از انتقال بيماري به ساير افراد بايد حتما حوله‏هايشان را جدا از ساير افراد خانواده شسته، نگهداري و خشک کنند.
پس از خشک شدن، حوله‏ها چطور بايد نگهداري شوند؟ لطفا درباره نگهداري و محل قرار دادن حوله‎ها پس از خشک شدن و نکات بهداشتي مربوط به آن هم توضيح دهيد.
پس از شستشو و خشک شدن حوله‎ها مشکلي وجود نخواهد داشت و کافي است حوله‎ها در محلي خشک و غيرمرطوب مثلا کمد و کشوي مخصوصي که براي نگهداري آنها در نظر گرفته شده است قرار داده شوند. نکته‏اي که بايد به آن توجه داشت اين است که حوله‏ها نبايد در حمام که محيط مرطوبي است، قرار داده و نگهداري شوند، چون در اين صورت احتمال آلودگي و رشد و تکثير ميکروب‏ها بيشتر مي‏شود.
منبع: http://www.salamat.com
ae